تاریخ: ۰۹ اسفند ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۷:۴۷
بازدید: ۲۰۵
کد خبر: ۲۵۰۲۳۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
رئیس مرکز تحقیقات بتن:

کارخانه‌های تولید بتن سهمیه سیمان را در بازار می‌فروشند| فروش آب به جای بتن هنوز هم هست

کارخانه‌های تولید بتن سهمیه سیمان را در بازار می‌فروشند| فروش آب به جای بتن هنوز هم هست
‌می‌متالز - احمدوند، رئیس مرکز تحقیقات بتن با تاکید بر اینکه برخی کارخانه‌های تولیدکننده بتن به جای تولید سیمان فروشی می‌کنند گفت: قبلا گفته ام بستن آب برای تولید بتن در برخی کارخانه‌ها هنوز ادامه دارد.

به گزارش می‌متالز، نوسان قیمت سیمان هر سال موجب برخی تغییر و تحولات در بازار سیمان و سایر بخش‌ها مثل بخش مسکن و ساخت و ساز می‌شود. رشد قیمت سیمان در سال‌های اخیر همواره باعث شده است که برخی تولیدکنندگان بتن را به سمت کاهش کیفیت سوق دهد.

برخی از موافقان فروش سیمان در بورس کالا بر این باور هستند که فروش سیمان در بورس کالا می‌تواند موجب شفافیت قیمت در بازار سیمان شود. اما برخی از منتقدان نیز اعلام می‌کنند که تعیین قیمت در بورس کالا در اختیار عده انگشت شماری است.

به هر سوی تولید بتن در سال‌های اخیر به دلیل برخی مسائل به وجود آمده دچار کاهش کیفیت شده است.

سیمان وقتی گران می‌شود کارخانه‌های تولیدکننده بتن که سهمیه دارند اگر بتن درخواست کمی پیدا کند اقدام به فروش سیمان سهمیه‌ای خود در بازار می‌کنند. پس وقتی سیمان گران می‌شود و تقاضا برای بتن کاهش می‌یابد سیمان را مستقیم به فروش می‌رسانند و بتن تولید نمی‌کنند

مصطفی احمدوند رئیس مرکز تحقیقات بتن در پاسخ به این پرسش که با فروش سیمان در بورس کالا به نظر می‌رسد کارخانه‌های تولید کننده بتن تا حدودی نسبت به گذشته مشکلات کمتری دارند و می‌توان گفت کیفیت بتن در سال‌های آینده بهتر از وضعیت کنونی خواهد شد؟ گفت: سیمان وقتی گران می‌شود کارخانه‌های تولیدکننده بتن که سهمیه دارند اگر بتن درخواست کمی پیدا کند اقدام به فروش سیمان سهمیه‌ای خود در بازار می‌کنند. پس وقتی سیمان گران می‌شود و تقاضا برای بتن کاهش می‌یابد سیمان را مستقیم به فروش می‌رسانند و بتن تولید نمی‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه این اقدام برای این کارخانه‌های تولید بتن صرفه اقتصادی دارد ادامه داد: این اقدام از سوی برخی کارخانه‌های تولیدکننده بتن به مصرف سیمان و بتن در بازار هم بستگی دارد. چرا که اگر نیاز باشد برای آن‌ها خوب و مفید است، اما اگر به قول خود کارخانه ها، کاسبی خوب نباشد سیمان فروشی می‌کنند. چرا که با این اقدام سود بیشتری خواهند برد.

رئیس مرکز تحقیقات بتن در پاسخ به این پرسش که آیا اسامی این کارخانه‌های تولیدی که سیمان سهمیه‌ای را می‌فروشند را دارید؟ اظهار داشت: افرادی در انجمن بتن هستند که این اقدامات را انجام می‌دهند، اما اینکه بدانم به طور دقیق چه کسانی هستند نه.

شاید یکی از دلایل اصلی این اقدام رکود ساخت و ساز باشد. اما وقتی سیمان گران می‌شود کارخانه‌های تولید کننده بتن به فروش سهمیه سیمان روی می‌آورند

احمدوند در پاسخ به این پرسش که آیا رکود ساخت و ساز و تولید مسکن تاثیری در این تصمیم کارخانه‌های تولید بتن برای فروش سهمیه سیمان داشته است؟ ادامه داد: شاید یکی از دلایل اصلی این اقدام رکود ساخت و ساز باشد. اما وقتی سیمان گران می‌شود کارخانه‌های تولید کننده بتن به فروش سهمیه سیمان روی می‌آورند. پس وقتی رکود در بازار ساخت و ساز حاکم است و تولید بتن مقرون به صرفه نیست، برخی کارخانه‌های تولید بتن مسیر فروش سهمیه سیمان را پیش می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه وقتی سیمان گران می‌شود، بتن هم گران می‌شود افزود: فروش سیمان همواره سودآور بوده است و سود تولید بتن کمتر، بنابراین سهمیه سیمان را به فروش می‌رسانند به کسانی که تولیدات مواد افزودنی دارند.

رئیس مرکز تحقیقات بتن خاطر نشان کرد: به هر حال برخی از کارخانه‌های تولید کننده بتن شاید الزاما بتن تولید نکند و تیرچه بلوک تولید کند، پس تولیدات آن‌ها یک بُعدی نیست.

کیفیت بتن پایین نیست، اما برخی از تولیدکنندگان بتن با فریب کاری اقدام به تولید بتن با کیفیت پایین می‌کنند. اما بار‌ها گفته ام و باز هم می‌گویم که برخی تولیدکنندگان بتن با بستن آب بدون حساب و کتاب بتن بی کیفیت تولید می‌کنند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا تولید بتن در این سال‌ها رشد کرده است یا پایین آمده است؟ و اینکه گفته می‌شود تولید بتن با بستن آب زیاد به سمت نابودی بتن حرکت می‌کند صحت دارد؟ گفت: کیفیت بتن پایین نیست، اما برخی از تولیدکنندگان بتن با فریب کاری اقدام به تولید بتن با کیفیت پایین می‌کنند. اما بار‌ها گفته ام و باز هم می‌گویم که برخی تولیدکنندگان بتن با بستن آب بدون حساب و کتاب بتن بی کیفیت تولید می‌کنند.

وی ادامه داد: قبلا هم گفتم که آب به جای بتن فروخته می‌شود. اما اینکه بخواهم اسمی از این کارخانه‌های تولیدی ببرم واقعیت نمی‌دانم. اما یکی از مشکلات ما این است که برخی کارخانه‌ها آب را به قیمت بتن می‌فروشند در واقع آب زیادی را به بتن اضافه می‌کنند که در فرآیند انتقال و استفاده در پروژه‌ها این آب تبخیر می‌شود.

احمدوند با اشاره به اینکه موسسه استاندارد از ما خواسته است که این مسائل را چک کنیم ادامه داد: برای تایید اینکه کیفیت بتن برخی کارخانه‌ها پایین است از کارخانه تولید بتن تا محل بتن ریزی ۱۵ دقیقه زمان می‌برد، اما ۳ ساعت طول کشید تا بتن برسد. باید اذعان کرد که کم فروشی در برخی کارخانه‌های تولید بتن وجود دارد. اما به هر حال الان وضعیت بهتر شده است.

وی با بیان اینکه صنعت بتن در سال‌های اخیر رشد کرده است ادامه داد: مقدار سیمان در بتن را نمی‌توان کنترل کرد، اما اگر تکنسین‌ها در این خصوص به خوبی آموزش ببینند می‌توان هم میزان آب در بتن و هم میزان سیمان در آن را به خوبی از مبداء کنترل کرد. نامه آموزش و وجود تکنسین و الزام آموزش را به کمیسیون عمران مجلس ارسال کرده ایم که امیدواریم این موضوع به قانون تبدیل شود.

اینکه حباب هوا در بتن چقدر است و یا میزان آب به طور مشخص وجود دارد؛ بنابراین به عنوان مثال میزان آب نسبت به سیمان تا دو درصد مجاز است که داشته باشیم.

احمدوند در خصوص میزان آب در بتن تولیدی نیز گفت: اینکه حباب هوا در بتن چقدر است و یا میزان آب به طور مشخص وجود دارد؛ بنابراین به عنوان مثال میزان آب نسبت به سیمان تا دو درصد مجاز است که داشته باشیم.

وی با بیان اینکه یکی از خواسته‌های جامعه مهندسی کشور در بخش ساخت و ساز داشتن سازه‌های بتنی مقاوم در برابر زلزله، آتش‌سوزی، انفجار و ... است گفت: اجرای نظام بازرسی و نظارت مستمر از فرآیند خط تولید واحد‌های تولیدی بتن آماده تا مرحله اجرا و نظارت از ضروریات این صنعت است و عدم ارتباط بین دانش اقتصاد و اقتصاددانان دانش مهندسی با مهندسان و مهارت‌های تکنیکی با تکنسین‌ها از مهمترین زمینه‌های آسیب صنعت ساخت و ساز و صنعت بتن کشور است.

منبع: تحلیل بازار

عناوین برگزیده